Vés al contingut
Internet Social

La Jornada de la Internet Social: un èxit d'afluència

Més de 150 persones han estat convocades a la celebració de la Jornada de Dinamització de la Internet Social a Barcelona. Celebrada a l’espai World Mobile Centre, situat al centre de la ciutat, aquest esdeveniment ha atret a diferents professionals de sector de les tecnologies ciutadanes.
La jornada ha començat amb el lliurament del premi de Narratives Digitals contra la violència de Gènere “Dona la paraula”. Els guanyadors del certàmen, que vol reflexionar sobre els riscos i la prevenció sobre la violència de gènere,  han estat els alumnes de 6è del CEIP Antonio Palacios d’O Porriño, a Pontevedra pel seu projecte “Micropoesía para el 25N“.

La trobada ha continuat al voltant de tres temes essencials: la ciutadania intel·ligent, els joves i l’ocupació i, finalment, la mobilitat i la innovació social. Jordi Reynés, director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat el projecte de Fabricació Digital i les possibilitats que aquest ofereix als ciutadans. Pep Oliveras, dinamitzador del telecentre de la Fundació Marianao, ens ha ofert una mirada, dinàmica i divertida, i des dels participants del seu telecentre, sobre què és i perquè es pot utilitzar una impressora 3D. Una petita dinàmica de Realitat Augmentada, presentada pel grup D2 & Co, ha ajudat a dinamitzar la pausa cafè i els grups de treball vespertins, tancant aquest primer bloc dedicat a la Ciutadania intel·ligent.

Els Joves i l’ocupació ha estat un altre dels temes de la jornada. Àngels Piédrola, coordinadora PNJCat del Govern de Catalunya, ha plantejat les estratègies del govern regional (el nou programa de Garantia Juvenil) i la necessitat de complicitat per part de les organitzacions socials i dels tècnics de joventut, així com el paper que els telecentres poden tenir-hi. Sergio Marco, gerent de l’empresa Everis i responsable del programa d’educació, ha mostrat la visió que les empreses del sector tenen sobre les noves oportunitats que el mercat ofereix als futurs professionals (aquells que encara no han estat formats).
Gran protagonisme ha tingut la presentació del projecte YouRock.jobs a càrrec d’Ian Clifford. El projecte, que compta amb el suport de Telecentre Europa, i consisteix en una xarxa social europea que promou l’ocupabilitat dels joves, ha captat especialment l’atenció dels assistents, ja que es tracta d’una xarxa transeuropea amb suport i participació de organitzacions de diferents països (El Teb i Punt TIC a Catalunya) que fomenta la visualització de les competències professionals dels joves usuaris.

La darrera part de la jornada ha estat dedicada a la Mobilitat i la innovació social. Dues aportacions bàsiques i fonamentals s’han presentat: la primera, la ponència d’Elisabet Juarez, que ha explicat el programa Mobilitza’t Mobile, un programa dissenyat per afavorir la inserció laboral en l’àmbit Mobile o el retorn al sistema educatiu, a través de la capacitació professional en aquest àmbit. La segona, a càrrec de Jordi Silvestre, una innovadora experiència pilot de Coworking, dirigida a estudiants i titulats universitaris.

Un conjunt de tallers i reunions al voltant de quatre temes (Seguretat i TIC; Coding; Dones i TIC, i Dispositius mòbils) han posat el punt final a una jornada organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Punt TIC, amb el suport del Teb, i que ha comptat amb una gran afluència de persones, totes elles interessades a Internet Social.